
ESKİ BAŞBAKAN

ABD'nin tercihi ise Riyad Hicab. 47 yaşındaki Hicab, Suriye'nin eski başbakanıydı. Fransa'nın tercihinin de Tlass olduğu öne sürüldü. İngiltere'nin ise Esed sonrası için Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Geçici Hükümeti Başbakanı Gassan Hito'yu düşündüğü belirtildi. Rusya'nın tercihinin hiçbiri olduğu kaydedildi.
ESED'E MEYDAN OKUDU
Abdulkadir Salih lakaplı Hacı Mara Tevhid Tugayı Komutanı 32 yaşında. Şam'da sıradan bir simitçiyken, Esed'e karşı kendi ordusunu kurdu. Milislerinin sayısı 12 bini buldu. Bu nedenle Esed onu yakalayana 1 milyon dolar vereceğini duyurdu. Ancak Mara, Esed'e meydan okudu. "Esed'i devirmemize az kalmıştı. Ancak silahlarımız gelmedi" dedi. Bu arada Mara, Esed'in hala Şam'da olduğunu söyledi.

Hacı Mara, Suriyeli muhalifler arasında en güçlü olanı... Çok sayıda askeri var. Yardımcıları ise "Esed gittiğinde Hacı Mara inşallah farklı bir konumda olacak" diye konuştu.
40 YIL ESED'İN YANINDAYDI
74 yaşındaki Faruk Şara ise 40 yıldan fazla Suriye yönetim sistemi içinde görev yaptı. Hem baba Esed hem de oğlu döneminde ülkenin yönetiminde yer aldı.
Sünni bir ailenin çocuğu olan Şara, 1984 yılında dışişleri bakanı oldu. 2000 yılında iktidar Hafız Esed'den

Devlet yönetimi içindeki "karar verici mekanizmada" yer alan Şara, Hafız Esed döneminin politik ve diplomatik geleneklerini koruması ile biliniyor. "Ülke yönetiminde perde arkasında duran, sistemi ve sırlarını çok iyi bilen ve bu nedenle de Beşar Esed yönetiminin de en önemli isimlerinden biri" olarak tanımlanıyor.
Bugün adı tekrar gündeme gelen Hafız Esed döneminin de adamı Şara, sistemin görevdeki en kıdemli adamı olarak sessizliğini koruyor.